50 dkg brambor
25 dkg mrkve
1 velká cibule
1 lžíce másla
1 litr zeleninového vývaru
sůl, pepř
4 lžíce zakysané smetany
150 g mraženého hrášku nebo malou konzervu sterilovaného
Mrkev nakrájíme na kolečka, brambory a cibuli na kostičky.
Vše orestujeme na másle, zalijeme vývarem, přidáme mražený hrášek a přivedeme k varu.
Po 15 minutách malou část zeleniny vyjmeme.
Polévku vaříme ještě 10 minut a potom ji rozmixujeme.
Vrátíme zeleninu a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem.
Na talíři ozdobíme každou porci 1 lžící zakysané smetany a petrželkou.
Sterilovaný hrášek rozdělíme na 2 dávky. První dáme do polévky před mixováním a druhou dáme s ostatní zeleninou.