200 g čočky (6 hrstí)
1 mrkev
kousek celeru
1 petržel
tuk - olej nebo sádlo
1 cibule
40 g hladké mouky (2 lžíce)
sůl, pepř
1 klobása nebo párek
3 stroužky česneku
majoránka
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, ve kterém ji budeme vařit a zalijeme vodou tak, aby byla zatopená.
Stačí 1 - 2 hodiny předem. Vodu nesléváme, pouze přilijeme dostatečné množství, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme asi 30 minut.
Zatím na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, až začne zlátnout zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku, kterou pak z stálého míchání přidáme k polévce.
Do polévky dáme oloupanou na kostičky nakrájenou klobásu, polévku osolíme, opepříme a vaříme nejméně 10 minut, pokud čočka není měkká, vaříme delší dobu.
Nakonec vyndáme zeleninu, nakrájíme na kostičky, vrátíme do polévky, přidáme prolisovaný česnek a majoránku, kterou promneme v dlaních a krátce přivedeme k varu.