Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
  Hlavní stránka      Přílohy      Brambory

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 23.3.2011

Aktualizováno :
11.01.2019

Ajina kuchařka
© 2001

Bramborové vějířky

4 větší brambory
20 dkg anglické slaniny
4 stroužky česneku
sůl, pepř
máslo nebo olej
10 dkg tvrdého sýra (parmazán, eidam)

Brambory nemusíme loupat, stačí když je dobře umyjeme.
Najdeme jim takovou polohu aby stály, pokud je potřeba seřízneme jednu stranu kvůli stabilitě. Podélně je hluboce nakrájíme asi v půlcentimetrových odstupech, ale nedokrojíme, aby byly vcelku. Můžeme si pomoct jehlou na špíz, kterou příčně propíchneme bramboru ve výšce asi 0,5 cm od podložky - při nařezávání se o ni nůž zastaví.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do každého zářezu vtiskneme plátek česneku a část plátku slaniny. Brambory osolíme, opepříme a můžeme posypat kořením na gyros, grilovacím nebo jen tymiánem nebo dobromyslí. Vložíme je do vymazané zapékací misky, potřeme olejem nebo rozehřátým máslem a dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C.
Pečeme asi 45 minut, záleží na tom, jaký druh brambor máme a jak jsou veliké. Změknutí brambor otestujeme kovovou jehlou. 5 minut před dopečením posypeme brambory nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

Podáváme jako přílohu nebo samostatné jídlo.
Můžeme k nim podat zadělávaný hrášek, zelí nebo zeleninový salát.